Kleine overkapping

Kleine overkapping aan schuur

De meeste mensen zullen dit wel herkennen: u heeft een schuur, maar die staat helemaal vol met spullen. Moet er eens een keer iets gedaan worden, als is het maar iets simpels als een fietsband plakken, dan kan dat niet in de volle schuur. Daarom bent u gedwongen om dit in de tuin of op het terras te doen, wat bij een regenbui niet echt aangenaam is. Een handige oplossing hiervoor is een kleine overkapping aan de schuur.

Kleine overkapping aan de schuur

Een kleine overkapping aan uw schuur is geen grote ingrijpende aanbouw, maar biedt wel veel voordelen. Zoals hierboven genoemd kan het als ruimte voor klussen worden gebruikt. Mocht het plots gaan regenen, dan blijft uw gereedschap in ieder geval droog. Hetzelfde geldt voor een was die u met deze overkapping beschut tegen de regen buiten kan ophangen. Maar natuurlijk kunt u er ook gewoon lekker in de schaduw gaan zitten, of uit de wind om van de eerste lentezon te genieten.

Kleine overkapping

Overkapping tuin met schuur

Wanneer u een extra schuur wilt, of misschien geen schuur hebt, dan is een overkapping met een geïntegreerde schuur wellicht iets voor u. Het mooie van deze overkapping met schuur is dat het één geheel is. Dat ziet er mooi uit en is vooral ook praktisch. Moza Veranda bouwt een dergelijke schuur met overkapping naar de wens van de klant. Dat betekent dat u de grootte bepaalt zodat deze exact passend in uw tuin is.

Veranda-ideeën

Waar hierboven gesproken wordt over “overkapping”, wordt eigenlijk veranda bedoeld. Onder de term “overkapping” vallen namelijk verschillende soorten overkappingen. Zo is de veranda een overkapping die vastzit aan een muur van een huis of tuin. Maar er zijn ook losstaande overkappingen, zoals de pergola of een losstaande kleine overkapping in de tuin bij een terras. Voor veranda’s zijn vele mogelijkheden te bedenken. Hierboven is voornamelijk gesproken over een kleine overkapping aan de schuur, maar uiteraard kunt u ook een kleine overkapping aan uw huis laten maken. Is uw schuur niet te ver van de woning, dan kan de overkapping zelfs van de woning naar de schuur worden geplaatst, zodat u altijd droog van uw woning naar uw schuur kan. Een veranda aan een huis is vaak enigszins groter, omdat deze meer gebruikt wordt als ruimte die het midden houdt tussen een vier seizoenen tuinterras en een tweede huiskamer. Dat gaat vooral op als het een gesloten veranda is.

Materialen

Er zijn verschillende materialen die gebruikt kunnen worden voor een veranda. U kunt bijvoorbeeld houten veranda’s in bouwpakketten kopen die u vervolgens zelf opbouwt. Wie echter kiest voor een meer luxueuze en duurzame veranda, is beter af met een combinatie van aluminium met glas en/of polycarbonaat. Dat zijn dan ook de materialen die Moza Veranda gebruikt. De profielen en dragers van het dak zijn van aluminium. De wanden zijn van glas, dat in verschillende tinten verkrijgbaar is. Voor het dak kan zowel glas als kunststof worden gebruikt. Dit kunststof is het zogenaamde polycarbonaat. Dit zijn kanaalvormige platen die net zo helder en net zo sterk zijn als glas.

Verschil tussen glas en polycarbonaat

Voor de keuze van het dakmateriaal is het goed om op de hoogte te zijn van de verschillende eigenschappen van zowel glas als polycarbonaat.

Glas

Met glas hebt u een volledig doorzichtig dak. Dat geeft een prachtig uitzicht op de overdrijvende wolken, of ’s avonds op de mooie sterrenhemel. Nadelen van dit doorzichtige dak zijn er ook: wanneer de zon langdurig op de veranda schijnt, kan het erg warm worden. Daarnaast biedt een doorzichtig dak geen privacy. Daar is echter wel wat aan te doen: u kunt kiezen voor dak van melkglas. Melkglas filtert het zonlicht, u krijgt dan een aangenaam gespreid licht in de veranda en het is minder warm. Ook is het niet doorzichtig, want inkijk voorkomt. Wilt u toch van het mooie uitzicht kunnen genieten, dan kunt u kiezen voor zonwering. Deze kan boven of onder het dak worden geplaatst. Boven het dak houdt deze de warmte het best buiten, maar nadeel is dat deze vuil kan worden. Onder het dak biedt de zonwering schaduw, maar weert de warmte minder. Voordeel van de onderdak zonwering is dat deze niet vuil wordt en minder gevoelig is voor invloeden van het weer.

Verder is glas duurzamer dan polycarbonaat, dus u hebt er langer plezier van.

Ook is glas minder krasgevoelig dan polycarbonaat. Vallen er bijvoorbeeld takken op de veranda, dan zal dit minder snel krassen veroorzaken.

Glas heeft een luxere uitstraling dan polycarbonaat, maar is tegelijkertijd ook duurder.

Polycarbonaat

Platen van polycarbonaat zijn wat minder doorzichtig dan glas. Ze zijn wel helder, maar door de kanalen in de plaat wordt het beeld vertekend. De hoeveelheid licht die er doorkomt is wel nagenoeg gelijk aan die van glas (bij heldere platen). Net zoals bij glas kunt u ervoor kiezen om de inkijk tegen te gaan en tegelijk warmte te weren, u kiest dan voor de opaal polycarbonaat platen. Deze platen geven net als melkglas een erg mooie en prettige spreiding van het licht.

Daarnaast is, zoals eerder genoemd, polycarbonaat iets gevoeliger voor krassen dan glas.

Welke keuze u maakt, heeft te maken met uw persoonlijke voorkeuren en met uw budget. Wilt u de verschillen tussen glas en polycarbonaat met eigen ogen bekijken, dan kunt u een bezoek brengen aan onze showroom in Rijen. Maak hiervoor dan wel een afspraak.

Veranda aan huis

Behalve kleine overkappingen aan schuren kunt u bij Moza Veranda terecht voor een luxe overkapping. Een gesloten veranda aan uw woning is niet alleen mooi om te zien, maar biedt u een heerlijke ruimte waar u zomer en winter van kan genieten. Wilt u een beeld krijgen van hoe dit eruit kan zien, dan kunt u een kijkje nemen in onze fotogalerij.

Schuurtje met overkapping

Vier seizoenen tuin

In feite is een dichte veranda een vier seizoenen tuinterras. Bent u een liefhebber van tuinieren? Dan kunt u een tuin aanleggen waar in alle seizoenen planten in bloei staan, dan hebt u vanuit de veranda altijd zicht op een bloemenpracht. Vaak wordt gedacht dat een tuin met bloemen alleen in de lente of zomer mogelijk is, maar dat is een misverstand. Het ligt er maar net aan wat je aanplant. Hieronder enkele voorbeelden:

Er zijn planten die het hele jaar door bloeien, zoals de altheastruik (hibiscus), de kruipende vlambloem of de eikenblad hortensia. Maar het mooist is natuurlijk als er afwisseling is, zodat er ieder seizoen een andere bloem te bewonderen is.

In de lente zijn dat bijvoorbeeld narcissen, hyacinten en krokussen. Daaropvolgend in de zomer komen het gebroken hartje, de wolfsmelk en het kattenkruid tot bloei. De herfst volgt dan met de herfstanemonen en de wilde marjolein (oregano) die u als kruid kunt gebruiken. In de winter vervolgens, kunnen we genieten van de pracht van het mooie sneeuwklokje, de winterheide of allerlei kleuren viooltjes.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Uw lokale tuincentrum kan u het beste vertellen wat u kunt planten om het hele jaar door een tuin te hebben die u vanuit uw veranda kan bewonderen.

Schoonmaken van uw veranda

Na even een zijweg te hebben genomen naar de pracht van de natuur, nu even een praktisch punt: het schoonmaken van uw veranda. Dit is best goed zelf te doen, maar uitbesteden aan de professionele reiniger kan natuurlijk ook.

Kiest u ervoor om het zelf te doen, dan is het aan te raden om een stevige trap of ladder te gebruiken en een telescoop bezem voor het schoonmaken van het dak. Zo’n bezem voorkomt dat u het dak op moet. Hoewel u op een glazen dak zonder problemen kan staan, is het toch veiliger om dit met de telescoop bezem vanaf de trap of ladder te doen. Bij een polycarbonaat platen dak is het overigens afgeraden om er op te staan. Ook wordt afgeraden (zowel bij glas als bij polycarbonaat) om een hogedrukreiniger te gebruiken. Deze kan veroorzaken dat het water op plekken terecht komt waar het niet gewenst is.

U kunt uw veranda het beste als volgt reinigen:

U begint met het schoonmaken van de goten. Deze moeten altijd open blijven, omdat anders vuil water op het dak kan blijven staan en dat kan schade veroorzaken. Daarna gaat u verder met het dak. U gebruikt hierbij een zachte doek (geen schuursponsje!) en sop van een mild schoonmaakmiddel; agressieve middelen zijn uit den boze, daar deze het aluminium kunnen aantasten. Vervolgens reinigt u de aluminium profielen van de veranda. Als laatste wast u de glazen zijwanden op dezelfde wijze als u de ramen van uw huis wast.

De regelmaat van het schoonmaken hangt af van waar u woont. U kunt over het algemeen uitgaan van 1 à 2 keer per jaar, waarbij één keer per jaar goed is voor een woonomgeving met minder groen. Zijn er echter veel bomen in de omgeving, dan zal de goot sneller gevuld zijn door bladeren en is iets frequenter (dus twee keer per jaar) schoonmaken nodig.

Informatie

Hebt u na het lezen van bovenstaande informatie vragen, of wilt u meer weten over de mogelijkheden van een overkapping aan uw schuur of woning, neemt u dan gerust contact met ons op.

Comments for this post are closed.