Kleine overkapping tuin

Kleine overkapping tuin

Het is heerlijk om in de zomer in de tuin te kunnen zijn. Helaas zijn de Nederlandse zomers niet erg lang en leent het weer er zich in de zomermaanden niet altijd voor om buiten te zitten. Het is regelmatig te koud of te nat. Soms hebt u zich net lekker genesteld in de tuinstoel om een boek of tijdschrift te lezen en dan komt er onverwacht een regenbui opzetten. Een kleine overkapping in uw tuin is de oplossing om vaker en langer van uw tuin te kunnen genieten.

Overkapping kleine tuin

Bij een kleine overkapping in uw tuin kunt u aan verschillende mogelijkheden denken. Zo kunt u een losstaande kleine overkapping in uw tuin plaatsen of laten plaatsen, bijvoorbeeld een pergola of een prieel. Een andere mogelijkheid is een veranda, dat is een overkapping die aan één kant aan de muur van uw schuur of huis is bevestigd. Hebt u geen schuur, of hebt u die wel maar kunt u extra ruimte gebruiken voor het opbergen van spullen of voor andere doeleinden? Dan kunt u kiezen voor een overkapping in de tuin met schuur ineen. U ziet: er zijn verschillende mogelijkheden en er is er altijd wel een die bij u en uw tuin past.

Voordelen van een kleine overkapping

Een kleine overkapping biedt u de volgende voordelen:

  • U kunt een klein terras inrichten dat u beschut tegen koude wind en tegen regen, maar ook tegen felle zon op warme zomerdagen. Daarom kunt u zowel genieten van de eerste lentezon, als van de geboden schaduw midden in de warme zomer. Mocht het plotseling gaan regenen, dan hebt u het voordeel dat u overkapt zit. U hoeft niet meer overhaast uw spullen naar binnen te brengen.

Al met al zult u vaker genieten van een overdekt terras dan een zonder overkapping. Niet alleen als zitterras overigens, want u kunt er ook klussen doen, bijvoorbeeld wanneer uw schuur daar niet genoeg ruimte voor biedt of wanneer u het gewoon prettig vindt om in de buitenlucht in de weer te zijn met uw werkzaamheden of hobby. Bovendien kunt u uw tuinmeubels ’s nachts probleemloos buiten laten staan.

  • Kiest u voor een kleine overkapping met schuur, dan hebt u meteen ruimte voor uw tuinmeubels of tuingereedschap. Maar u kunt deze schuur natuurlijk ook een andere bestemming geven, zoals een kantoorruimte of een kapsalon aan huis, om maar wat te noemen.

Een kleine overkapping met schuur ziet er bovendien mooi uit in uw tuin. Het is immers één geheel.

  • Met een warmtelamp tegen de muur van uw huis of schuur kunt u bij wat kouder weer toch aangenaam zitten. Daarom hebt u gedurende de seizoenen langer genot van een veranda dan van iedere andere overkapping.

Kleine overkapping tuin met schuur

Verschillende soorten overkappingen

Hierboven hebt u al een en ander gelezen over een overkapping aan de schuur en een overkapping met schuur. Andere kleine overkappingen in de tuin zijn de pergola en het prieel.

Een pergola bestaat uit staanders (meestal van hout) met een raamwerk erop. Naast de staanders kunnen klimplanten in de grond geplant worden die langs de staanders omhoog klimmen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor blauwe regen, die geeft erg mooie bloemen en ruikt ook nog eens erg lekker. Maar ook druiven lenen zich goed voor de pergola, ze krijgen hier de zon die ze nodig hebben. Als u zomers onder de druiventrossen zit met een lekker glas wijn, krijgt u meteen een mediterraan gevoel…

Ook een prieel leent zich goed voor klimplanten. Een prieel is een soort tuinhuisje, maar dan open. Een prieel kan een simpele houten overkapping zijn, maar ook een groot prieel zoals men bijvoorbeeld in de Parijse parken ziet.

Net als bij de veranda, kunt u met een pergola of iets meer met een prieel in de schaduw en uit de regen zitten. Verschil met de veranda is dat deze beide overkappingen zich minder lenen voor gebruik bij koudere temperaturen. Het is immers helemaal open en een warmtelamp ophangen heeft dan ook geen zin.

De veranda is eerder in de tekst al aan bod geweest. Echter werd daar vooral ingegaan op de kleine veranda aan de schuur. Wilt u de leefruimte van uw huis vergroten, dan kunt u een luxe veranda aan uw huis overwegen. U kunt op onze fotogalerij veranda ideeën opdoen en een impressie krijgen van hoe uw veranda eruit zou kunnen zien. De veranda kan open zijn of geheel of gedeeltelijk gesloten. Bij een veranda over de hele breedte van de achterkant van uw huis is de beste optie de gesloten veranda. Deze is duurder dan een open veranda, maar als het budget het toelaat, is het zeer zeker de moeite waard.

Waarom een dichte veranda?

Van een dichte veranda kunt u het hele jaar genieten. In de zomer schuift u de wanden open en zit u buiten, in de winter kunt u de veranda verwarmen en hebt u het gevoel buiten te zitten, omdat de gehele veranda van glas is. U creëert met de dichte veranda een extra “huiskamer” waar u zich kunt ontspannen.

Bovendien maakt deze uw huis meer waard, want kopers stellen een mooie veranda op prijs.

Wanneer u kiest voor een dichte veranda, is het een goed idee om meteen de tuin aan te pakken. U kijkt dan immers het hele jaar door in de tuin en het ziet er niet leuk uit als deze er in de winter saai uitziet. Dat hoeft niet zo te zijn, want voor elk seizoen zijn er planten die bloeien. Zorg daarom voor een kleurrijke tuin, het hele jaar door.

Materialen voor een veranda

Voor een veranda kunnen verschillende materialen worden gebruikt. Zo kan men een eenvoudige veranda maken van hout. De veranda’s van Moza Veranda worden gemaakt van aluminium profielen met glazen wanden en een dak van glas of van polycarbonaat. Deze combinatie van materialen is ten eerste duurzaam maar geeft ten tweede ook een luxe uitstraling. Het glas is in verschillende tinten verkrijgbaar, u kunt kiezen voor helder glas, maar ook voor getint glas wat u iets meer privacy biedt. Voor het dak kunt u daarnaast ook kiezen voor melkglas. Dat biedt volledige privacy en zorgt er tevens voor dat het onder het verandadak minder warm wordt. Mogelijk vindt u het jammer als u het uitzicht op de mooie wolkenlucht moet missen en ’s avonds de sterrenhemel niet kunt bewonderen. In dat geval is het waarschijnlijk beter om toch voor een dak van helder glas te gaan en dit te combineren met zonwering. U kunt zonwering op of onder het dak laten plaatsen. Zonwering op het dak houdt de warmte goed tegen, maar het nadeel is dat het sneller vuil wordt dan zonwering onder het dak. Zonwering onder het dak houdt daarentegen weer de warmte minder goed buiten. Het is aan u om te bepalen welke argumenten voor u het zwaarst tellen.

Dan is het nog het dak van polycarbonaat platen. Ten opzichte van glas is dit materiaal gunstiger in prijs. Hoewel het net zo hard is als glas, is het wel wat krasgevoeliger, wat betekent dat er bijvoorbeeld met vallende takken krassen kunnen ontstaan. Bent u gesteld op de ongestoorde doorkijk, dan is polycarbonaat ook minder geschikt. De platen laten wel bijna net zoveel licht door als glas, maar de structuur is anders. Deze is namelijk kanaalvorming en geeft daardoor een min of meer gebroken doorkijk. De polycarbonaat tegenhanger van melkwit glas is de opaal polycarbonaat plaat. Ook deze beschermt tegen inkijk en tegen de warme zonnestralen. De opaal polycarbonaat plaat geeft een mooie spreiding van het daglicht, wat een aangename lichtinval betekent.

Nog een verschil met glas is dat op een glazen dak gelopen kan worden, op polycarbonaat is dat af te raden. Maar eigenlijk is voor het schoonmaken van het dak de beste manier om dit met een telescoop bezem te doen, dan hoeft u het dak helemaal niet op.

Advies en informatie

Wanneer u overweegt om een overkapping of veranda te laten zetten, is bovengenoemde informatie waarschijnlijk te beknopt, ook eigenlijk voor een ‘overkapping kleine tuin’. U zult vast nog vragen hebben of meer informatie willen. Wij staan voor u klaar om u de benodigde informatie te verstrekken en uw vragen te beantwoorden. U kunt altijd contact met ons opnemen. Ook kunt u een afspraak maken om de overkappingen in onze showroom in Rijen te bekijken.

Comments for this post are closed.