Bent u op zoek naar een overkapping aan huis, en wilt u direct een gepersonaliseerde offerte aanvragen ? Wij hebben voor u 2 mogelijke keuzes om een offerte aan te vragen.

1- Offerte aanvraag aan hand van een formulier
2- Offerte aanvraag aan de hand van ons nieuwe Veranda configurator!

Wij leveren binnen 24 uur een vrijblijvende prijsopgave aan, via de mail in PDF.

Offerte aanvragen via formulier

Kies voor Veranda Configurator!

Zomer: het fijnste seizoen!

De meeste mensen vinden de zomer het fijnste seizoen van het jaar. Weer heerlijk buiten kunnen op een terras kunnen zitten, er op uit gaan, wandelen in de natuur, van de zon genieten, jezelf niet meer helemaal dik in hoeven pakken en noem alle voordelen van het aangename weer maar op. Helaas is de zomer in ons land van korte duur. Voor u het weet kunt u weer het liedje van Gerard Cox gaan zingen: “’t Is weer voorbij die mooie zomer”. Maar zolang het nog zomer is, wilt u er volop van genieten! U zorgt dat de tuin op orde is en dat uw terras wordt omringd door een mooie bloemenpracht. Om nog meer en langer van uw tuin te genieten, kunt u een overkapping aan huis overwegen.

 

Overkapping aan huis

Natuurlijk kunt u een gewoon afdak plaatsen, maar wat uw huis echt op een hogere stand brengt, is een professioneel gebouwde veranda, deze geeft uw woning een luxe uitstraling. Mocht u eventueel uw woning ooit willen verkopen, dan maakt een mooie veranda uw huis ook meer waard. Een dergelijke terrasoverkapping wordt namelijk door de meeste kopers zeer gewaardeerd.

De kwalitatief hoogwaardige veranda’s die Moza Veranda bouwt, zijn van aluminium in combinatie met glas en/of polycarbonaat. Wilt u een idee krijgen van hoe deze eruit zien, dan kunt u een kijkje nemen op onze fotogalerij of een afspraak maken voor een bezoek aan de showroom.

 

Veranda

U spreekt van een veranda wanneer dit een overkapping aan huis is, dus vastgemaakt aan de muren. Het maakt dan niet uit of deze geheel open dan wel geheel of gedeeltelijk gesloten is. Bij Moza Veranda kunt u zelf bepalen wat u wilt. Het is echter wel goed om vóór het bouwen van de veranda de juiste keuze te maken om te voorkomen dat er later nog aanpassingen moeten worden gedaan.

 

Wat is de beste keuze: een open of een gesloten veranda?

Of de veranda nu open of dicht is, u bent altijd beschut tegen regen en eventueel (afhankelijk van de keuze van het dak) ook tegen zon. Verder is uw tuinmeubilair minder blootgesteld aan de invloeden van het weer en hoeft u deze niet bij een plotselinge regenbui snel af te dekken. Verder kunt u onder het dak van de veranda klusjes doen die u niet zou kunnen doen in de regen, bijvoorbeeld  het plakken van een fietsband.

Op de vraag wat de beste keuze is, is moeilijk een antwoord te geven. Het is helemaal afhankelijk van wat uw wensen zijn. Maar er zijn wel overwegingen die wij u hierbij kunnen meegeven.

Voordelen van een open veranda

Een open veranda biedt u meer “buitengevoel”. U ziet en ruikt uw planten en bloemen en hoort de omgevingsgeluiden, zoals de vrolijk kwetterende vogels. Verder is een open veranda ruimtelijker en meer een deel van uw tuin.

Nadelen van een open veranda

U kunt de veranda alleen gebruiken wanneer het warm genoeg is om buiten te zitten. Dat betekent in feite dat u het merendeel van het jaar de veranda niet gebruikt, hooguit misschien om fietsen onder te zetten o.i.d.. Daarnaast kan het voordeel van de omgevingsgeluiden zoals kwetterende vogels ook een nadeel zijn: u kunt in plaats van fluitende vogels helaas ook rumoerige buren horen…

Voordelen van een dichte veranda

Een dichte veranda kunt u het hele jaar door gebruiken. Met deze veranda creëert u een vergroting van uw woonruimte.

Nadelen van een dichte veranda

U hebt iets minder een echt buitengevoel. U kunt dit evenwel oplossen door een grote schuifpui te plaatsen. Dan benadert u het beste het gevoel van de open veranda. Een ander punt is dat u in de wintermaanden verwarming nodig zult hebben in de veranda om hier behaaglijk te kunnen zitten.

 

Materialen voor de veranda

Wilt u een natuurlijke veranda, dan kan deze van hout worden gemaakt. Een andere optie is metaal. Bij Moza Veranda werken wij met aluminium in combinatie met glas en voor het dak glas of platen van polycarbonaat. Aluminium is duurzaam en roest niet, daarnaast heeft het – in combinatie met glas – een luxe en moderne uitstraling.

Het dak van de veranda kan ook van glas worden gemaakt, hierbij hebt u de keuze tussen helder glas of melkwit glas. Wat u kiest, heeft te maken met uw voorkeuren, maar ook met praktische overwegingen. Zo kunt u met helder glas de hemel boven u zien, wat natuurlijk een prachtig gezicht is: overdag geniet u van de overdrijvende wolken en ’s avonds van de sterrenhemel. Daarnaast hebt u de volle lichtopbrengst. Daar staat tegenover dat een veranda met een helder glazen dak erg warm kan worden wanneer de zon langdurig op uw veranda schijnt. Eveneens – afhankelijk van waar de veranda geplaatst is – heeft u mogelijk inkijk van de buren. In deze gevallen kunt u er voor kiezen om melkglas te nemen. Het zonlicht wordt hierdoor getemperd, u heeft geen inkijk en het ook nog eens minder te zien als er vlekken op het dak zijn. Een ander voordeel van melkglas is de mooie egale lichtspreiding.

Een ander dakmateriaal is de polycarbonaat plaat. Dit materiaal is iets minder duurzaam dan glas en iets gevoeliger voor krassen. Ook is de uitstraling iets minder luxueus. Polycarbonaat is er eveneens in een heldere plaat en een niet doorzichtige opaal polycarbonaat plaat. De heldere variant laat veel licht door, zij het wat minder dan helder glas. Maar ook hier kunt u, om dezelfde redenen als genoemd hierboven onder melkglas, kiezen voor opaal polycarbonaat.

Wilt u toch het liefst helder glas of helder polycarbonaat, maar zoekt u een oplossing voor oververhitting of inkijk? Dan kunt u opteren voor zonwering. U hebt hiermee “the best of both worlds”: veel licht of een heldere doorkijk wanneer gewenst, een gesloten zonwering bij teveel zon of bij inkijk. Het is nog eens decoratief ook! Een ander voordeel van zonwering is dat u het misschien te warm vindt in de zon, terwijl uw huisgenoot juist wel in de zon wil zitten. Zonwering wordt aangebracht tussen de liggers van de veranda en kan dus in gedeeltes worden geopend.

 

Schoonmaken van de veranda

Hoe vaak de veranda schoongemaakt moet worden, hangt vooral af van de omgeving waar u woont. Waar veel bomen zijn, kan de goot bijvoorbeeld snel verstopt raken en moet deze regelmatig worden schoongemaakt.

De volgorde is om met het dak te beginnen. De meest handige manier is om deze eerst schoon te spuiten met een tuinslang, zodat hardnekkig vuil al een beetje losweekt. Vervolgens kunt u met een sopje aan de slag. Een telescoop bezem is hierbij een handige tool, want dan hoeft u het dak niet op. Overigens kunt u op een glazen dak staan, dit kan het gewicht dragen. Bij polycarbonaat is dat niet aan te raden. U kunt dan beter een ladder tegen de platen aan zetten en van daaruit met de bezem het dak schoonmaken.

Na het dak is de goot aan de beurt. Deze moet worden schoongemaakt, zodat het water weer goed kan weglopen. U moet namelijk voorkomen dat water met vuil op het dak blijft staan, dat kan schade veroorzaken.

Hierna kunt u eenvoudig het aluminium frame reinigen met een sopje. Gebruik hierbij geen agressieve of schuurmiddelen.

Als laatste reinigt u de glazen wanden, deze kunt u gewoon wassen zoals u gewend bent de ramen van uw huis te wassen.

 

Andere terrasoverkappingen

Naast een veranda, bestaan er andere terrasoverkappingen die uw tuin sfeervol kunnen maken.

Een pergola bijvoorbeeld is prachtig wanneer deze overdekt is met planten in volle bloei, zoals de clematis of blauwe regen, of een combinatie van beide. U geniet van de schaduw, maar ook van de bloemenpracht boven u en de lekkere geur die deze bloemen verspreiden. Wilt u een mediterrane sfeer in uw tuin aanbrengen? Dan kunt u druiven planten op de pergola. U kunt dan buiten onder de pergola lekker eten met een glas wijn erbij, terwijl de druiventrossen boven u hangen, zie u het al voor u?

Een prieel is een open tuinhuisje. Een mooi gebouwd prieel is een aanwinst voor uw tuin, het maakt de sfeer romantisch. Men ziet ze vaak in Engelse tuinen en parken, maar ook in de romantische parken in Parijs. Vaak zijn deze Engelse en Franse prielen rond, recht- of achthoekig en hebben ze een gesloten puntdak. Zittend onder het dak van je prieel bent u beschut tegen de zon op warme dagen, maar waarschijnlijk wordt u wel nat als het regent (tenzij er geen bijkomende wind is en de regen recht naar beneden komt).

Deze losstaande terrasoverkapping kan overal in uw tuin worden geplaatst. Evenals de pergola kunt u kiezen voor hout of metaal.

 

Advies

U ziet, er zijn voldoende mogelijkheden om in uw tuin een sfeervolle omgeving te creëren waar u de hele zomer van kan genieten. Of langer natuurlijk, als u kiest voor een gesloten veranda.

Hoewel de gegeven informatie hierboven en onze fotogalerij u op weg kan helpen om een keuze te maken, kunnen wij ons voorstellen dat u meer informatie nodig heeft, ook ten aanzien van de prijs. Vraag daarom vrijblijvend een offerte aan. Natuurlijk staan wij voor uw klaar om uw vragen te beantwoorden, neem gerust contact op.