Schuurtjes met overkapping

Overkapping met schuurtjes

Overkapping met schuurtjes

Geen enkel huishouden kan zonder een schuur, deze is voor de meeste mensen hard nodig voor het stallen van fietsen en het opbergen van gereedschap, tuinmeubilair etc. Maar voor wie een kleine tuin heeft, is er naast een schuur nog weinig mogelijk in de tuin voor het aanleggen van een mooi terras. En dan liefst een terras met overkapping, zodat u fijn buiten kan zitten, beschut tegen de wind, wanneer de eerste lentezon of laatste herfstzon zich laat zien. Ook bij een onverwachte regenbui is zo’n overkapping fijn, want u hoeft niet meteen naar binnen toe of overhaast uw tuinmeubilair af te dekken of op te ruimen. Toch mag het een het ander niet in de weg staan, want het meest ideale is toch zowel een schuur als een (overdekt) terras.

Overkapping aan schuur

Een gulden middenweg om bij een kleine tuin zowel een schuur te hebben als een terras, is een overkapping aan uw schuur: een veranda. Op deze wijze levert u geen ruimte in van uw tuin, maar hebt u toch zowel een schuur als een fijn overdekt terras. En wilt u uw tuinmeubelen tevoorschijn halen of opruimen, dan is de schuur binnen handbereik. Is de schuur dicht bij het huis, dan kunt u ook opteren voor een overkapping van de schuur naar uw woning, zodat u bij nat weer droog in uw schuur kunt komen.

Schuurtje met overkapping

Overkapping met schuur

U kunt ook kiezen voor een schuurtje met overkapping ineen. Het verschil met de bovengenoemde overkapping is dat er geen overkapping aan uw bestaande schuur wordt gemaakt, maar dat het schuurtje één geheel is met de overkapping. Dit is esthetisch gezien een mooie oplossing. De structuur van de schuur is dan immers hetzelfde als de overkapping. Wanneer u een oude schuur heeft die een opknapbeurt kan gebruiken, dan kunt u overwegen om in plaats van opknappen zo’n twee in één (schuur met overkapping) te plaatsen. Deze oplossing neemt minder ruimte van uw tuin terwijl het aanzien van uw tuin er op vooruit gaat.

Voor wie een grotere tuin heeft en daarmee de ruimte om naast een bestaande schuur een extra schuur met overkapping voor een terras te plaatsen, creëert met zo’n tweede schuur extra ruimte voor tuinmeubels, tuingereedschap of andere zaken. Daarnaast is de overkapping ideaal voor een gezellig terras.

Voordelen overkapping schuur

Een overkapping aan de schuur (of schuur inclusief overkapping) heeft vele voordelen. Eerder is al genoemd dat u vanwege de beschuttende eigenschappen vaker buiten kunt zitten, ook als de thermometer (nog) niet heel hoog staat. Kiest u een overkapping met een dak van melkglas of opaal polycarbonaat platen (hierover later meer), dan zijn uw tuinmeubels beschermt tegen de warme zonnestralen in de zomer. Uw tuinmeubels gaan dan langer mee. Bovendien kunt u uw tuinmeubels ’s nachts buiten laten staan, omdat ze beschermd zijn tegen de regen.

Veranda ideeën

Met een veranda zijn er vele mogelijkheden. Het hangt allemaal af van uw doel en uw smaak. Zo kunt u een luxe overkapping plaatsen, waaronder u heerlijk kunt zitten en ontspannen. Of waar u een gezellig onderonsje kunt hebben met familie en vrienden. Wanneer u een volle schuur hebt waar geen plek is om te kunnen klussen, kan een kleine overkapping aan uw schuur dienen als werkplek. U plaatst uw werkbank onder de overkapping et voilà: u hebt een plek in de schaduw om aan de slag te gaan. Bovendien is uw gereedschap beschut bij een onverwachte regenbui. In plaats van dit snel naar binnen te moeten brengen, wacht u gewoon tot de regenbui is overgetrokken om weer verder te kunnen gaan.

Een andere, veelgebruikte, toepassing van een overkapping aan de schuur is een carport. Uw auto staat dan beschut en in de winter hoeft u niet te krabben.

Bekijk onze fotogalerij om te zien wat de mogelijkheden zijn.

Schuurtjes met overkapping van MozaVeranda

Bij MozaVeranda worden alleen hoogwaardige materialen gebruikt, zodat u lang plezier heeft van uw schuurtje met overkapping. Onze veranda’s zijn van glas en aluminium en voor het dak kunt u kiezen voor glas of polycarbonaat. De verschillen tussen deze twee materialen zijn hieronder kort aangeduid:

  • met glas hebt u een volledige en ongestoorde doorkijk, u kunt dus genieten van het uitzicht op de overdrijvende wolken gedurende de dag en op de sterrenhemel ’s avonds en ’s nachts. Heldere polycarbonaat platen daarentegen geven wel bijna net zoveel licht door als glas, maar de structuur van de platen bestaat uit kanalen. Ze zijn doorzichtig, maar geven niet zoals glas een volkomen ongestoorde doorkijk;
  • die niet volledige doorkijk van polycarbonaat platen heeft ook zijn voordeel: is het dak vuil, dan valt dat bij een glazen dak sneller op dan bij een dak van polycarbonaat;
  • glas heeft een luxere uitstraling dan polycarbonaat;
  • glas gaat langer mee, maar is daarentegen duurder dan polycarbonaat;
  • glas is krasbestendiger, die kunnen ontstaan wanneer er bijvoorbeeld takken op het dak vallen;
  • bij polycarbonaat kan bij weersveranderingen condens optreden, dit verdwijnt echter vanzelf.

Privacy (en tevens het weren van warmte)

De keuze van het materiaal voor het dak is niet het enige aandachtspunt. Het is ook goed om u te realiseren dat een volledig doorzichtig dak er mooi is, maar geen privacy biedt. Daar is gelukkig wel wat aan te doen. Zo kunt u donkergetint glas nemen, wat de doorkijk minder maakt. Ook voor de glazen wanden kunt u uit verschillende tinten kiezen.

Wilt u helemaal geen inkijk van boven, dan kunt u voor het dak melkglas overwegen, of opaal polycarbonaat. Dit biedt niet alleen bescherming tegen inkijk, maar ook tegen warmte. Het kan namelijk in een veranda behoorlijk warm worden, vooral wanneer deze op een zonrijke plek staat. Met melkglas of polycarbonaat platen krijgt u een mooi gefilterd licht in de veranda.

Wanneer u prijs stelt op uw privacy, maar ook op het mooie uitzicht naar de hemel, dan bestaat de mogelijkheid om zonwering te plaatsen. Dan hebt u “the best of both worlds.” De zonwering wordt aangebracht tussen de dragers van het dak. Dat brengt ook een voordeel met zich mee: doordat deze zonwerking in gedeeltes geopend kan worden, kunt u bijvoorbeeld in de zon zitten, terwijl uw huisgenoot, die liever in de schaduw zit, de zonwering sluiten in het gedeelte waar hij of zij zit.

Schoonhouden van de veranda

U kunt uw veranda regelmatig laten schoonmaken door een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf. Met welke regelmaat dat is, hangt vooral af van de omgeving waar u woont. Een à twee keer per jaar een schoonmaakbeurt is echter wel aan te raden. Vooral het schoonhouden van de goot is van belang. Hebt u bijvoorbeeld veel bladeren op het dak, dan kan dit zorgen voor verstopping van de goot en slechte afvoer van regenwater. Stilstaand water met vuil kan het dak van de veranda beschadigen.

Wilt u de veranda zelf schoonmaken? Dan kunt u het beste bij het dak beginnen. Spuit dit af met een tuinslang om zodoende hardnekkig vuil los te maken. Dan kunt u het dak schoonmaken met sop, gebruik hiervoor geen agressieve schoonmaakmiddelen, maar bij voorkeur een middel dat pH-neutraal is. Dit is vooral van belang voor de aluminium delen van de veranda.

Een handig hulpmiddel is een telescoop bezem. U hoeft dan niet het dak op, wat ten eerste niet veilig is en ten tweede bij een dak van polycarbonaat zeker niet is aan te raden.

Als het dak schoon is, kunt u verdergaan met de goot. Zorg ervoor dat deze goed schoon is, zodat het regenwater weer door kan lopen.

Vervolgens reinigt u al het aluminiumwerk met een sopje, zoals aangegeven géén agressieve middelen. U kunt eindigen met de glazen wanden, die u op dezelfde wijze wast als de ramen van uw woning.

Is een vergunning nodig voor schuurtjes met overkapping?

Wanneer uw schuurtje met overkapping of uw veranda in uw achtertuin is en niet hoger is dan vijf meter, dan hebt u geen vergunning nodig. Wel zijn er enkele regels waar u zich aan moet houden. Zo mag u bijvoorbeeld binnen vier meter van uw huis niet hoger bouwen dan 30 centimeter boven de eerste verdieping. U mag binnen vier meter van uw huis een bouwwerk zetten dat een gelijke functie heeft als uw huis (een veranda valt daaronder).

U mag maar een bepaald percentage van uw grond bebouwen.

Wilt u zeker weten wat er wel en niet kan? Vraag dit dan na bij uw gemeente.

Informatie

Bovenstaande informatie is bedoeld om u beknopte informatie te geven over de mogelijkheden van terrasoverkappingen aan bestaande schuren of schuurtjes met overkapping in één geheel. Wilt u weten wat MozaVeranda zoal kan bouwen, kijkt u dan op onze fotogalerij. Wij kunnen ons voorstellen dat u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, wij staan altijd klaar om deze te beantwoorden. U kunt hiervoor contact met ons opnemen of een afspraak maken om onze showroom in Rijen te bezichtigen.

Comments for this post are closed.