Veranda ideeën

Veranda ideeën

“Home is where the heart is”. Het is een cliché, maar daarom niet minder waar. Daarom is het voor vele mensen, voor u waarschijnlijk ook, belangrijk dat men zich thuis voelt in diens huis. Wie een eigen woning heeft, heeft meer mogelijkheden om het huis naar eigen wens aan te passen. Wij Nederlanders doen dat dan ook massaal. De laatste jaren is het aantal verbouwingen aan eigen woningen enorm toegenomen. Huiseigenaren maken liever de eigen woning naar hun zin dan dat ze op zoek gaan naar een ander huis. Wat niet echt onder de categorie verbouwingen valt, maar wel een verbetering van de woning is, is een veranda. Met een veranda kunt u langer van uw tuin genieten omdat u niet alleen beperkt bent tot lente en zomer, dit gaat vooral op bij een gesloten veranda. Daarnaast vermeerdert een mooie veranda de waarde van uw woning.

Wat is een veranda precies?

Een veranda is een overkapping van een gedeelte van de tuin, waarbij het dak aan een muur van het huis of de schuur vastzit. Deze veranda kan open zijn, of geheel of gedeeltelijk gesloten. Soms wordt over een overkapping gesproken, wat niet per definitie fout is, maar het woord “overkapping” is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende soorten overkappingen, hier valt bijvoorbeeld ook de pergola of het prieel onder. Deze laatstgenoemde zijn losstaand en kunnen dus overal in uw tuin worden geplaatst. Bent u echter op zoek naar meer leefruimte in uw woning, of een plek om ook in de winter het “buitengevoel” te ervaren, dan bent u beter af met een veranda. Van een prieel of pergola zult u alleen tijdens de warmere maanden kunnen genieten.

Veranda ideeën

De ene veranda is de andere niet. Er zijn vele opties om uit te kiezen. U kunt een kijkje nemen in onze fotogalerij om een idee te krijgen van de mogelijkheden. Daarnaast kunt u – op afspraak – onze showroom in Rijen bezoeken.

Misschien is voor u een kleine overkapping in de tuin voldoende. Deze is bijvoorbeeld fijn bij een verkoelende zomerse bui, omdat u op deze manier uw achterdeur open kan laten staan. U kunt ook kiezen voor een kleine overkapping aan de schuur. U hebt dan met het eerste lentezonnetje de mogelijkheid om uit de wind buiten te zitten. Maar het betekent ook dat u kleine klussen onder de kleine overkapping kan doen wanneer het regent, zoals het plakken van een band.

Een andere optie met veel gebruiksmogelijkheden is een overkapping in de tuin met een schuur. Zo’n overkapping is niet alleen handig, maar ziet er ook nog eens mooi uit, omdat het één geheel is met de schuur en dezelfde structuur heeft als de schuur. De schuur biedt ruimte voor uw tuinmeubels, tuingereedschap, etc. Maar is dit een tweede schuur, dan kunt u deze ook gebruiken voor alternatieve gebruiksmogelijkheden. U richt deze bijvoorbeeld in als een tuinkantoor. Of misschien hebt u een klein bedrijf aan huis (bijvoorbeeld een schoonheidssalon of een kapsalon), dan kunt u de schuur omtoveren tot een praktijkruimte.

Veel mensen kiezen voor een luxe overkapping aan hun woning. Hiermee hebt u een ruimte waar u zomer en winter heerlijk kunt zitten. Bij een open veranda kunt u gebruik maken van warmtelampen wanneer nodig. Echter, dat kan maar tot op een zekere hoogte. Gaat de temperatuur flink naar beneden, dan is het de vraag of de warmtelampen voldoende zijn om aangenaam op de veranda te kunnen zitten. Dit nadeel hebt u met een dichte veranda niet. Hierbij kunt u in de zomer de wanden openen en in de winter kunt u de veranda verwarmen. Met een dichte veranda hebt u een soort “tuinkamer” die als 2e huiskamer kan dienen. Kiest u voor getint glas, dan hebt u minder inkijk, dus meer privacy. Iets wat een open veranda u niet kan bieden.

Een nadeel van een dichte veranda ten opzichte van de open variant is dat het behoorlijk warm kan worden wanneer de veranda op een zonrijke plek staat. Daarom kiezen sommige mensen ervoor om een airco te plaatsen. Er zijn ook andere mogelijkheden, zoals zonwering of melkglas. Daarover later in deze tekst meer.

Veranda ideeën

Van welke materialen wordt een veranda gemaakt?

Er zijn verschillende opties. U kunt bijvoorbeeld bij de bouwmarkt bouwpakketten van hout kopen om zelf een eenvoudige open veranda in elkaar te zetten. Bij Moza Veranda werken wij echter met aluminium profielen, glazen wanden en een dak van glas of polycarbonaat. Deze materialen resulteren namelijk in een luxe overkapping die duurzaam is. Misschien hebt u intussen de link naar de fotogalerij al aangeklikt, dan ziet u dat de veranda’s van Moza Veranda niet te vergelijken zijn met de eenvoudige houten bouwpakket veranda. Daar is niets mee mis, maar het is maar net wat u wilt.

Het glas dat gebruikt wordt voor de wanden wordt aangeboden in een heldere of getinte variant. Zoals eerder aangegeven biedt de getinte variant meer privacy, doordat deze minder inkijk heeft.

Voor het dak kan glas of polycarbonaat worden gekozen. Wilt u volledige doorkijk om overdag naar de wolken en ’s nachts naar de sterren te kunnen kijken, dan kiest u helder glas. Eerder is al genoemd dat het warm kan worden wanneer de veranda veel zon krijgt. In dit geval kunt u kiezen voor melkglas. Dat houdt een deel van de warmte tegen en biedt tevens privacy tegen inkijk. Indien u echter prijs stelt op helder glas vanwege het uitzicht, dan zou u zonwering kunnen laten plaatsen. Deze kan direct op of onder het glazen dak worden geplaatst. Op het dak biedt deze de beste beschutting tegen warmte, maar daar wordt hij wel sneller vuil dan wanneer deze onder het dak is geplaatst.

Polycarbonaat is qua prijs een gunstigere optie dan glas. Echter, glas is duurzamer en gaat dus langer mee. Daarnaast zult u met polycarbonaat niet de doorkijk van helder glas bereiken. De polycarbonaat plaat heeft namelijk een structuur van kanalen en dit geeft een gebroken doorkijk. Verder is polycarbonaat iets gevoeliger voor krassen, bijvoorbeeld in het geval dat er takken op het dak vallen. Met polycarbonaat kunt u net als bij glas voor een niet doorzichtige variant kiezen, de opaal polycarbonaat plaat. Net zoals het melkwitte glas weert deze de warmte enigszins en hebt u meer privacy bij mogelijke inkijk van boven. Daarnaast filtert de opaal polycarbonaat plaat het licht op een dusdanige manier, dat u een mooie spreiding van zacht en aangenaam licht krijgt.

Hoe moet een veranda worden schoongemaakt?

Misschien vraagt u zich af of het schoonhouden van zo’n glazen veranda veel werk is. Dat valt op zich wel mee. Bovendien kunt u het altijd nog uitbesteden aan de professional.

Een veranda dient één à twee keer per jaar te worden schoongemaakt. De frequentie heeft vooral te maken met de omgeving waar de veranda staat. Zo kan een omgeving met veel bomen er voor zorgen dat de goot snel verstopt. Deze moet vrij blijven, want water dat op het dak van de veranda blijft staan, kan voor schade zorgen. Daarom begint u bij het schoonmaken van de veranda altijd eerst met het schoonmaken van de goten. Vervolgens kunt u het dak schoonmaken met sop; dat kan met een telescoop bezem, zodat u het dak niet op hoeft. Overigens kunt u een glazen dak rustig betreden, bij polycarbonaat is dat echter niet aan te raden.

Na het dak sopt u de aluminium profielen af en vervolgens wast u de glazen wanden op dezelfde wijze als de ruiten van uw huis.

Belangrijk: gebruik alleen een mild sop, agressieve schoonmaakmiddelen kunnen uw veranda beschadigen!

Uitzicht op de tuin

Met een dichte veranda kunt u vier seizoenen lang van uw tuin genieten. Dat is goed nieuws voor iemand die van tuinieren houdt. Kies dan vooral voor een variatie van planten waarbij u er voor zorgt dat er ieder seizoen andere planten in bloei staan. Uw lokale tuincentrum kan u het best informeren, maar hierbij een voorzet.

Plant bloemen zoals narcissen, krokussen en hyacinten. Van deze prachtige bloemen kunt u in de lente genieten. Als de zomer aanbreekt, geniet u onder andere van prachtige rozen met hun heerlijke geur. Houdt u van de geur van lavendel? Deze bloeit ook volop in de zomer. En ook ridderspoor en campanula doen het het beste in de zomer. Dan breekt de herfst aan. Dat deert u niet, want in de dichte veranda voelt u geen kou en kijkt u uit op uw tuin met bloeiende herfstanemonen en herfstasters. In de winter zet u de verwarming in de veranda aan en kijkt u vanuit uw luie stoel uit op de sneeuwklokjes en de vrolijk gekleurde viooltjes, de winterheide en de gele krokussen.

Vrijblijvende offerte

Bent u geïnteresseerd en zou u een vrijblijvende offerte willen aanvragen? Dan kunt u dat op verschillende manieren doen. U kunt onze handige online veranda configurator gebruiken. Hierin kunt u uw wensen gedetailleerd aangeven. Een andere manier is het aanvragen van een offerte via ons online formulier. Welke van de twee mogelijkheden u ook gebruikt, u krijgt altijd binnen 24 uur een vrijblijvende prijsopgave van ons.

Natuurlijk kunt u ook altijd contact met ons opnemen als u vragen hebt of meer informatie wilt.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *